همان گونه که درجریان هستید این روزها بازار اخبار مالیاتی داغ است، از افزایش مالیات بر ارزش افزوده، ورود نهادهای خاص به لیست بلندبالای سازمان مالیاتی گرفته تا گلایه از پرداخت نکردن مالیات توسط 40 درصد تولید ناخالص داخلی.
دراین بین سازمان امورمالیاتی کشور جهت کاهش دغدغه فرارمالیاتی و کسترش فرهنگ پرداخت مالیات در کشور،در کنار انجام فعالیتهای ذاتی و قانونی خود پیوسته در جهت آگاهسازی افکار عمومی جامعه و تقویت بنیه های فرهنگی پرداخت مالیات میکوشد.
به عبارتی دیگر،مسئولان این سازمان با اقداماتی از قبیل همکاری و تعامل مداوم با اصحاب رسانه، برگزای نشستهای خبری، انتشار اخبار مالیاتی، شرکت در مصاحبه ها و میزگردهای تخصصی تلویزیونی و رادیویی میکوشند وضعیت درآمدهای مالیاتی را به صورت شفاف و مستمر به اطلاع افکار عمومی برسانند و آنها را از میزان تحقق اهداف درآمدی دولت در این حوزه آگاه کنند.
سازمان امور مالیاتی علاوه بر این اقدامات کوشیده است برد فعالیتهای فرهنگسازی در حوزه مالیات را تا مدارس و حتی درون خانوادهها نیز گسترش دهد. برگزاری نمایش «میم مثل مالیات» در مدارس ابتدایی از جمله تلاشهایی است که برای افزایش آشنایی کودکان و دانش آموزان با موضوع مالیات انجام گرفته است. برگزاری جشنواره ملی فرهنگ مالیات نیز از جمله اقدامات سراسری این سازمان است که در آن همه اقشار از کودکان گرفته تا بزرگسالان و متخصصان رشتههای هنری را به تولید محتوا و اثر در حوزه مالیات تشویق کرده است تا به این طریق از همه ظرفیتهای نهفته در بخشهای مختلف جامعه برای پیشبرد فرهنگسازی مالیاتی بهره گیرد.
حال آنکه پایگاه فرهنگ مالیاتی کشور قصد دارد در این یاداشت به عوامل موثر جهت یک فرهنگ مالیاتی توسعه یافته بپردازد.
امیداست این یاداشت در راه اعتلایی فرهنگ پرداخت مالیات گامی هرچندکوچک بداشته باشد.
پرواضح است،اگر بتوان مردم را نسبت به ضرورت و آثار سازنده مالیات بر جامعه آگاه کرد، برای جلوگیری از جرایم و تخلفات مالیاتی نیازی به تشدید تدابیر الزامآور قانونی نخواهد بود. این مهم زمانی رخ مینماید که مردم مطمئن شوند که پرداخت مالیات مترادف توسعه اقتصادی، توسعه خدمات درمانی، خدمات آموزشی، افزایش رفاه جامعه و افزایش امنیت خواهد بود و در مقابل، فرار از مالیات به معنای دور شدن از این چشماندازها است.
دراین خصوص کارشناسان معتقدند که عوامل موثر در ایجاد فرهنگ مطلوب مالیاتی را میتوان به دو دسته درون سازمانی و برون سازمانی تقسیم نمود.
عوامل موثر درون سازمانی جهت ایجاد و توسعه فرهنگ مالیاتی عبارتند از:
نگرش مدیران ارشد مالیاتی نسبت به فرهنگ مالیاتی؛ قوانین و مقررات؛ نرخ ها و ضرایب مالیاتی؛ آموزش نیروی انسانی؛ مکانیزه کردن امور؛ واحدهای مشاوره؛ طراحی و راهاندازی نظام جامع اطلاعات مالیاتی کشور؛ تبلیغات و اطلاعرسانی؛ معرفی مودیان نمونه؛ ایجاد انگیزه و رضایت کارمندان.
عوامل موثر برون سازمانی جهت ایجاد و توسعه فرهنگ مالیاتی نیز عبارتند از:
آموزش و پرورش؛ خانواده؛ رسانه ها و وسایل ارتباط جمعی؛ مراکز مذهبی و دینی؛ اتحادیهها و مجامع صنفی؛ دستگاهها و موسسات دولتی. با اوصاف یاد شده، به نظر می رسد یکی از بزرگترین سرمایه های سازمان امور مالیاتی کشور در جلب افکار عمومی به اهمیت مالیات و مزیت های تکیه بر درآمد پایدار مالیاتی به جای درآمدهای متزلزل و ناپایدار نفتی، نگاهی نو به مفهوم فرهنگ مالیاتی در قالب سیاست ها و طرح های فرهنگ سازی مالیاتی است.
باتوجه به دغدغه دولت درخصوص پرداخت مالیات بایستی اذعان داشت، با گسترش اعتماد ،ترویج روح جمعی ، بهره گیری از شیوه های اخلاقی وباتاسی ازفرمایشات مقام معظم رهبری(همدلی وهم زبانی) فرهنگی را در جامعه گسترش می دهیم که افراد جامعه به پرداخت مالیات به عنوان وظیفه دینی و مسؤولیت اجتماعی نگاه میکنند و فرار از آن را معصیت و گناه می شمارند و به آن بصورت یک امر مذموم و ناپسند می نگرند و سرپیچی از پرداخت مالیات را مترادف با خیانت ملی و تجاوز به حقوق دیگران میدانند
منبع: سازمان مالیاتی کشور